dimarts, 21 de setembre del 2010

 LES ENCICLOPÈDIES 
    
                                                                                                                            
1. Heu utilitzat la Viquipèdia? Hi heu fet mai alguna aportació?
Sí, l'hem utilitzat, però no h
i hem fet mai cap aportació.

2. Podries contestar qui creus que fa les enciclopèdies de paper?
Una editorial, una redacció, una impremta, gent especialitzada en el tema.

3.

 a) Qui pot escriure els articles d'una enciclopèdia en paper? I els d'una enciclopèdia col·laborativa?
A l'enciclopèdia en paper, escriu els articles gent que té coneixements, com per exemple: científics, professors, filòsofs... en canvi, a una enciclopèdia col.laborativa, hi pot escriure tothom que vulgui, de totes les edats i no tenen perquè estar titulats en aquell tema en concret.

b) Què vol dir exactament que els autors dels articles són "voluntaris"? Què creus que mou aquests voluntaris a fer aquesta feina?
Són voluntaris perquè ho fan perquè no tenen cap necessitat ni benefici. Tan sols volen aportar informació sobre un tema en concret, perquè els interessa i creuen que així poden ajudar i fer conèixer-ho a altre gent.

c) Creus que un treball pel qual no es cobra és necessàriament pitjor que un pel qual sí que es cobra?
No té perquè ser pitjor, però si que creiem que un treball pel qual t'han de pagar potser està una mica més elaborat i treballat en quant a contingut i disseny. Tot i que no hauria de ser així.

 4. En el següent enllaç hi tens una notícia en què se'ns parla de la Viquipèdia en català. Podries fer una valoració d'aquesta informació?
Està molt bé que ja hi hagin tants articles en català, perquè així pot estar a l'abast de més gent i es pot donar a conèixer la llengua arreu del món. Però, també creiem que la gent s'ho pren massa com una competició, i tampoc s'ha d'arribar a aquest punt.

5. Entra en el següent enllaç i digues per què han vedat l'ús de la Viquipèdia a la Universitat de Middlebury (EUA).
 Perquè a la viquipèdia, com ja hem dit abans, pot col.laborar-hi qui vulgui, i per això, moltes vegades ens trobem amb informació errònia i/o falsa, ja sigui per des coneixement i/o manipulació. Per aquest motiu els estudiants poden estar confosos o equivocats en molts dels seus treballs i exàmens i també, fora de l'àmbit acadèmic.


6. En aquest últim enllaç hi trobaràs un bloc. Digues què en penses?
El bloc aporta informació sobre la invenció d'un programa que pot saber qui edita la viquipèdia. És interessant, perquè així podem conèixer les fonts i evitar manipulacions.


7. Saps què és el que es veu a la fotografia d'aquesta entrada?
És una torre humana d'un grup de castellers. Significa que sense la col·laboració de la gent, la torre cauria. Això aplicat a la viquipèdia, vol dir, que si la gent no aportés informació, la web no existiria.

2 comentaris:

  1. Aquesta última resposta??? Es tractava d'identificar la imatge...

    ResponElimina
  2. No hem corregit l'última resposta...
    Hauríeu d'intentar passar el corrector, hi ha algunes errades que us les hagués assenyalat.

    ResponElimina